vliegangsttherapie

Onhandige ďoplossingsstrategieŽnĒ

 

(Onhandig) denken
Wat in de ene situatie goed is, kan in een andere situatie juist heel onhandig zijn. Hoe komt het dat een gevoel, zoals angst, ons niet meer helpt om te overleven, maar in plaats daarvan juist ons leven beperkt? Het antwoord is simpel: ons denken. Maar de oplossing is toch iets gecompliceerder!

Enerzijds kan het denken ons als mens verschrikkelijk goed helpen bij het vinden van creatieve oplossingen voor verschillende problemen die zich aandienen. Dit is ook de reden waarom mensen zich kunnen handhaven in bijna alle klimaatvormen op aarde. Anderzijds kunnen we ook verschrikkelijk onhandig gaan denken (meestal hebben we ons dat onbewust aangeleerd).


Gevolg van een dergelijk onhandig denken is dat mensen eigenlijk de enige wezens in de natuur zijn die niet alleen bang worden voor angstwekkende, gevaarlijke prikkels van de buitenwereld, maar ook voor prikkels van binnen uit: een op zichzelf staande ongevaarlijke situatie wordt zodanig geÔnterpreteerd, dat deze als gevaarlijk beleefd wordt. Wij
maken ons veelal zelf bang. Het is dus ontzettend belangrijk dat wij onze interpretaties goed aan de realiteit toetsen, omdat wij daarmee het ontstaan van een fobie voorkomen.

Medicijngebruik
Vaak gebruiken mensen medicijnen om zich half verdoofd naar de andere kant van de wereld te laten transporteren. Medicatie hoeft eigenlijk niet. Dezelfde werking gaat echter ook uit van het angstmanagement met de strategieŽn die hieronder beschreven worden. Het voordeel is dat je niet jezelf hoeft te drogeren. Je blijft bewust bij de zaak. Het geeft je een beter gevoel zelf iets te overwinnen in plaats van je door medicijnen te late† verdoven.

Drankgebruik
Veelal ook zien we een uitbundig drankgebruik. Het gevaar daarvan is dat alcohol in de drukcabine van een vliegtuig sneller wordt opgenomen in het bloed. Hierdoor raakt men veel eerder beschonken. Ook dan is men niet meer bewust betrokken bij de wereld om zich heen.


Kortom, het zijn allemaal strategieŽn om te
ontkennen, te vermijden, etc.

Het tragische is dat dit soort strategieŽn de fobie juist in stand houden en zelfs kunnen uitbreiden!