De behandeling

Ė van passief naar actief Ė

- van geen controle naar controle -


Hoe gaat "onze" therapie nu feitelijk in zijn werk? In totaal worden er zoín 25 therapie-uren aan de therapie besteed. Na een kennismakingsgesprek (1 ŗ 2 uur) komt u in de avonduren drie keer drie uren in de praktijk te Wijchen. Voor oefenen in de cabinesimulator wordt rekening gehouden met twee uren. Deze ruimte bevindt zich in Nijmegen. Vervolgens wordt voor een bezoek aan Teuge ongeveer vier ŗ vijf uren uitgetrokken. Voor het vliegen wordt rekening gehouden met ongeveer 10 therapie-uren.

Tenslotte kan nadat men zelf een vlucht gemaakt heeft de opgedane ervaringen in een follow-up gesprek besproken worden.

Dit lijkt veel, maar het blijkt telkens ook weer een race door de tijd. Er moet in deze tijdsspanne hard gewerkt worden, zowel door de therapeut als door de cliŽnt.

 

De sessies in Wijchen

Op de eerste plaats krijgen mensen zoals hierboven gezegd in drie maal drie uren in de psychotherapiepraktijk te Wijchen een therapie waarin de volgende aspecten aan bod komen.


1. Mensen leren omgaan met hun angst en lichamelijke spanning door middel van gerichte ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken en men leert het lichaam hormonaal veel minder alert te laten zijn. Men krijgt controle over zichzelf terug. Tevens komt er meer ruimte vrij om oog te krijgen voor de schoonheden die het vliegen ook kan bieden. Dit wordt ingeoefend en in eerste instantie toegepast tijdens een imaginaire confrontatie, waarin men in de fantasie een hele vliegreis, met start en landing meemaakt. Er wordt dan speciaal aandacht besteed aan de voor de betreffende persoon specifieke angstmomenten: wanneer neemt de spanning toe? Dit dient heel goed geoefend te worden zodat men de overstap naar de simulator en het uiteindelijke vliegen vol vertrouwen kan maken.

2. Mensen doen veel kennis op van de luchtvaart aan de hand van uitleg, fotoís, videoís, en luchtvaartmateriaal als kaarten, vliegerbenodigdheden, etc. Kennis is nog altijd een probaat middel tegen angst. Het blijkt een voordeel te zijn als de behandelaar psychotherapeut en zelf enthousiast vlieger is.

3. Mensen leren met behulp van de opgedane angstmanagement vaardigheden en luchtvaartkennis op een realistischer en dus op een handiger manier te denken over datgene waar ze bang voor zijn. Fantasie wordt getoetst aan de realiteit. Dit moet heel secuur gebeuren. Des te makkelijker wordt het voor jezelf om ook andere fobieŽn handiger aan te pakken.

 

Vliegangsttherapie